I Danmark er det lovpligtigt at have cykellygter på sin cykel, og der er også regler for bl.a., hvor de skal sidde, hvordan de skal lyse, og hvornår de skal lyse. Når mørket falder på, er det vigtigt, at have styr på de regler for at være sikker på, at bilisterne kan se dig i trafikken - men også for at undgå en bøde fra politiet.
Hvilke cykellygter skal du vælge?
Når du skal købe cykellygter, skal du sørge for, at de er lovlige. Det vil sige, at du ikke skal vælge de små lygter, der hænger i en elastik ned fra fx styret. De var førhen meget populære, men fordi de ofte kom til at lyse ned mod jorden, er de blevet forbudte.
Lygterne skal sættes fast på cyklen, så lysstrålen lyser lige frem eller lige bagud. På den måde har andre trafikanter lettere ved at få øje på dig.
De batteri-cykellygter, der nu anvendes, skal opfylde en række krav, som den her Sigma Roadster forlygte og den her Sigma Cuberider II baglygte gør. For det første skal du sørge for at have en forlygte og en baglygte monteret, som også er synlige fra siden. Din forlygte skal lyse enten hvidt, gult eller blåligt, mens din baglygte skal lyse rødt. Lygterne må ikke være blændende, derfor er fx diodelygter ikke lovlige. Derudover skal lygterne kunne ses mindst 300 meter væk. Det betyder, at en lygte skal kunne opretholde samme lysstyrke i minimum fem timer. Derfor er batteristyrken afgørende. Jo mindre energi der er på batteriet, jo svagere lyser cykellygten. Det anbefales derfor, at du jævnligt udskifter batterierne. Husk at kulde hurtigt tapper batterierne for kraft.
Hvis du har svært ved at huske at få skiftet batterierne, kan det være en fordel med dynamolygter som fx den her AXA Blueline forlygte og den her AXA Blueline baglygte eller det samlede Reelight RL721 Lygtesæt.
Hvad er en godkendt cykellygte?
Når du køber dine cykellygter i Danmark, kan du være sikker på, at de er godkendte i forhold til loven. De cykellygter, som sælges, skal nemlig være CE-godkendte, som udvalget her. Det er din garanti for, at de fra producentens side overholder den gældende lovgivning.
Hvornår skal cykellygterne tændes?
I de mørke timer forværres sigtbarheden. Derfor er det vigtigt, at du gør dig synlig med tændte lygter fra solnedgang til solopgang. Den periode kaldes for lygtetændingstiden. I nogle kommuner tændes gadelygterne senere end solnedgang og slukker før solopgang, og derfor kan du ikke bruge gadebelysningen som rettesnor for, hvornår du skal have dine cykellygter tændte.
Loven stiller desuden krav til, at du skal have dine cykellygter tændte, hvis vejret lægger op til det med fx tyk tåge eller kraftig sne eller regn - også selvom det er uden for lygtetændingstiden.
For ekstra sikkerhed er det muligt at udstyre cykelhjelmen med lygter. De kan ikke anvendes alene, men er en god mulighed for at øge trafiksikkerheden. Cateye Volt400 DUPLEX hjelmlygten kan anbefales.
Din lokale forhandler står klar til at hjælpe
Har du brug for hjælp til at finde nogle godkendte cykellygter, så du ikke skal være bange for at færdes i trafikken eller lade dine børn cykle til skole? Så er du velkommen til at besøge en af vores lokale forhandlere. Vi står også altid klar med råd og vejledning.
Vi har butikker i hele landet, så hjælpen er aldrig langt væk. Du kan finde din lokale forhandler her.